Konservatif – Ameliyat Dışı Tedaviler

Cerrahi düşünülmeden önce konservatif tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir. Bu tedavi yöntemlerinin ağrıyı geçirmekte ve yaşam kalitesini arttırmakta yetersiz kaldığı düşünülürse, diz protezi ameliyatı yapılır.

1- Eklem içi enjeksiyonlar:

Diz eklemindeki aşınma erken dönemdeyse ve doktor enjeksiyon yapılmasını uygun görmüşse uygulanabilir. Bu tedavilerin geçici olduğu ve enjeksiyonların kısa süreli rahatlama sağladığı bilinmelidir.

a) Kortikosteroid Enjeksiyonu:

Dizdeki şişliği, ağrıyı ve inflamasyonu kısa süreliğine azaltabilir. Birkaç ay sonra tekrar uygulamak gerekir. Ancak çok sık uygulanması, kişiye zarar verebilir.

b) PRP (Platelet Rich Plasma, trombositten zengin plazma):

Kişiden alınan kanın özel bir işlemden geçirilip ayrıştırılan iyileştirici plazmasının ekleme enjeksiyonudur.

c) Hyaluronik Asit (Viskosuplemantasyon):

Dizdeki sinovyal sıvıyı destekleyerek eklem içi kayganlığı arttırır ve kişinin ağrı, hareket kısıtlılığı gibi şikayetlerini birkaç aylığına azaltır.

Diz Tedavisinde Ameliyat Dışı Tedaviler
2- Fizyoterapi ve rehabilitasyon:

Diz çevresindeki kasları güçlendirerek stabilite sağlar. Sıcak, soğuk uygulamalardan, germelerden faydalanarak ağrıyı azaltır ve hareket açıklığını arttırır.

3- Yürüme yardımcıları:

Baston, yürüteç gibi yürümeye yardımcı cihazlardan yararlanılabilir.

4- Kilo kontrolü:

Fazla kiloların kontrollü şekilde verilmesi; dizlere binen yükü azaltır, aşınma ve yıpranma hızını yavaşlatır. Bu nedenle fazla kilo alınmamasına özen gösterilmelidir.

5- Ağrı kesici ilaçlar
6- Artroskopik Cerrahi
7- Kök hücre tedavisi:

Dizin bir kısmında hasar olan, geri kalan kısımların sağlam olduğu sınırlı kıkırdak hasarlarında uygulanabilir. 60 yaş sonrası kişilerde yeterli sayıda ve kaliteli kök hücre elde edilemediğinden tercih edilmez.