Diz Protezi Nedir?

Vücuttaki en büyük eklem olan diz eklemi; yapısındaki bağlar, kıkırdak doku ve menisküsler ile uyum içinde çalışarak vücudun ağırlığını taşır ve yürüme, merdiven inip çıkma gibi aktiviteleri gerçekleştirmeyi sağlar. Diz eklemi kıkırdağında aşınma, kireçlenme (osteoartrit) veya travma gibi nedenlerle meydana gelen değişiklikler sonucu ise diz eklemi bozulabilir. Ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açan bu durum karşısında diz normal işlevini yerine getiremez ve basit günlük aktiviteleri (yürümek, merdiven çıkmak, oturur pozisyondan ayağa kalkmak vs.) yapmak bile zorlaşır.

Diz protezi; kişinin azalan yaşam kalitesini yükseltmek, ağrı ve hareket kısıtlılığını azaltmak için yapılan, hasarlı eklem yüzeyinin temizlenip yerine kişiye uygun yapay eklemin (protez) yerleştirilmesini içeren güvenli ve etkili bir işlemdir. Kişiye uygun protezin seçilmesinde yaş, kilo, aktivite seviyesi ve dizdeki hasarın boyutu dikkate alınır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon, ilaç tedavileri, enjeksiyonlar, yürümeye yardımcı aletler gibi cerrahi dışı yöntemler sonucu şikayetler geçmemişse ve gerekli şartlar oluşmuşsa diz protezi ameliyatı yapılır.

Diz Protezi Nedir?

Yapılan diz protezi ameliyatlarında %95-98 oranında başarı sağlanır. Diz protezi ameliyatı yapmak için belirlenen bir yaş sınırlaması yoktur. Gereken koşullar sağlandıysa ve cerrahi dışı tedavi yöntemlerinden fayda görülmemişse her yaşta yapılabilir. Diz protezlerinin ömrü yaklaşık 15-20 yılı bulmaktadır.

Günlük aktivitelerinizi yapmanızı önemli ölçüde etkileyen diz ağrınız ve hareket kısıtlılığınız varsa ve diğer tedavi yöntemleri işe yaramamışsa diz protezi sizin için iyi bir seçenek olabilir.