Diz Eklemi Kireçlenmesinin En Sık Nedenleri Nelerdir?

Kronik diz ağrısının en yaygın sebebi artrittir. Diz eklemi kireçlenmesine neden olan üç artrit türü vardır. Bunlardan en sık görüleni osteoartrittir.

Osteoartrit (Kireçlenme)

En sık orta ve ileri yaşta görülmesine rağmen bazen genç yaşta da görülebilen osteoartrit, eklem kıkırdağının aşınma ve yıpranması sonucu ağrı ve fonksiyon kaybına neden olan dejeneratif bir hastalıktır. Osteoartrit genellikle kadınlarda görülür. Aşırı kilo, diz eklemini stres altında bırakan sporlar, eklem kıkırdağında varolan gelişim bozukluğu gibi nedenlerden dolayı oluşabilir.

Diz Eklemi Kireçlenmesi
İltihaplı eklem romatizmaları

İltihaplı eklem romatizmaları: Başta otoimmün (bağışıklık sisteminin hatalı çalışmasına bağlı) bir hastalık olan romatoid artrit ve diğer iltihaplı romatizma hastalıkları, eklemin içini kaplayan ve eklemi beslemek ile görevli olan sinovyal zarlardan oluşan dokuda enflamasyon (iltihap) meydana getirir. İlerledikçe kıkırdağı ve altındaki kemiği aşındırarak eklem kireçlenmesine yol açarlar. Birçok eklemi etkileyen romatoid artrit herhangi bir yaşta görülebilir.

Post-travmatik artrit

Dizi çevreleyen kemiklerin kırıkları ya da dizdeki bağların yırtılması gibi ciddi diz yaralanmaları sonrası ortaya çıkabilir. Zamanla eklem kıkırdağına zarar vererek ağrı ve kısıtlılığa neden olabilir.