Kalça Ekleminin Kireçlenmesinin En Sık Nedenleri Nelerdir?

Osteoartrit (Kireçlenme):

Kalça eklemindeki kıkırdak dokunun, genetik olarak yatkın bireylerde genellikle orta ve ileri yaşlarda, aşınma ve yıpranması sonucu fonksiyon kaybı ve ağrıya neden olan kalça osteoartriti gelişir. Ağrı kasıkta ve uyluğun ön yüzünde hissedilir. Ekleme yük verildiğinde ve kalça hareketleri ile ağrının şiddeti artar.

Avasküler nekroz (Osteonekroz):

Femur başına yeterli kan akımı sağlanamaması sonucu buradaki kıkırdak dokuların ve bir süre sonra kıkırdağın altındaki kemiğin (subkondral kemik) ölmesiyle femur başı hızlı bir şekilde çöker ve yuvarlak şeklini ve uyumunu kaybeden eklem anormal yüklenme nedeni ile hızla kireçlenir.

İltihaplı eklem romatizmaları:

Başta otoimmün (bağışıklık sisteminin hatalı çalışmasına bağlı) bir hastalık olan romatoid artrit ve diğer iltihaplı romatizma hastalıkları, eklemin içini kaplayan ve eklemi beslemek ile görevli olan sinovyal zarlardan oluşan dokuda enflamasyon (iltihap) meydana getirir. İlerledikçe kıkırdağı ve altındaki kemiği aşındırarak eklem kireçlenmesine yol açarlar.

Kırık:

Kalça ekleminde oluşan travma anında kıkırdağın hasarlanması veya travma ile oluşan kırığın düzgün biçimde kaynamaması durumunda kalça eklemi hatalı yüklenmeye bağlı giderek aşınmaya başlar. Sonuç olarak eklem protez cerrahisini gerektirecek düzeyde kireçlenir.

Enfeksiyon (Septik Artrit):

Kalça eklem aralığına mikropların direkt olarak veya kan yoluyla indirekt olarak ulaşması ve eklemde mikrobik iltihaba bağlı hasar oluşturması sonucu eklem kireçlenebilir. Enfeksiyonun tedavi edildiğinden emin olunduktan sonra hasarlanmış ve kireçlenmiş olan ekleme protez cerrahisi gerekebilir.