Ameliyat öncesi hazırlık

1- FİZİK MUAYENE

Diz protezi ameliyatı öncesinde hastanın şikayetlerini ve genel sağlık durumunu öğrenmek için tıbbi hikâye alınır. Ameliyat edilecek dizin hareket açıklığı, diz çevresindeki kasların gücü değerlendirilir. Dizdeki ağrının şiddeti ve günlük hayattaki aktiviteleri sürdürmeyi ne kadar etkilediği hakkında bilgi alınır. Kişinin yürüyüş şekli, diz ekleminde şişlik olup olmadığı, bacağın dizilimi, şekil bozuklukları ve yardımcı cihaz kullanımı olup olmadığı değerlendirilir.

Dizdeki deformitenin (şekil bozukluğu) ve hasarın derecesini belirlemek için röntgenden, yumuşak dokuların durumunu belirlemek için MRI‘dan yararlanılır. Defektli revizyon vakalarının bazılarında ise tomografi incelenerek defekt hesaplanır.

2- ANESTEZİ HAZIRLIĞI

Diz protezi ameliyatı olacak kişinin sağlık durumunun yeterliliği ve iyileşme sürecini engelleyebilecek herhangi bir durum olup olmadığını öğrenmek için anestezi hazırlığı yapılır. Kişinin ek hastalığı varsa (diyabet, hipertansiyon, kalp veya böbrek rahatsızlıkları vs.) bu hastalıkların kontrolleri yapılarak protez ameliyatını etkileme durumu hakkında bilgi alınır.

İdrar ve kan tahlilleri, EKG (elektrokardiyogram) ve akciğer filmleri incelenerek hastanın genel durumu değerlendirilir.

Düzenli ilaç kullanılıyorsa, bu ilaçların kullanım miktarı ve ne sıklıkla kullanıldığı mutlaka belirtilmelidir. Ameliyat öncesinde bazı ilaçların kullanımı durdurulabilir veya dozu azaltılabilir.

Vücutta herhangi bir iltihabi durum olup olmadığı değerlendirilir. Eğer böyle bir durum varsa öncelikle bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle özellikle ağız ve diş kontrolleri ameliyat öncesinde mutlaka yapılmalıdır. Bu durum ameliyat sonrası enfeksiyon riskini engeller.

3- Diz protezi ameliyatı öncesi yapılması gerekenler;
  • İdeal kilosunun üstünde olan kişiler, diz protezi ameliyatı sonrası dize binecek yükü azaltmak için kontrollü şekilde kilo vermelidir.
  • Kronik hastalığı (diyabet, tansiyon vs.) olan kişilerin hastalıkları kontrol altında tutulmalıdır.
  • Asprin, kan sulandırıcı ilaçlar kanamayı arttıracağından kullanılıyorsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Ameliyattan 15 gün önce kesilmelidir.
  • Tansiyon ve kalp ilaçları gibi düzenli kullanılması gereken ilaçlar ameliyat gününe kadar aynı şekilde alınmalıdır.
  • Ameliyat sonrası bakımda yardımcı olacak kişiler belirlenmelidir.
  • Vücutta var olan mikropların, ameliyat sonrası enfeksiyona yol açmaması için; kişinin ameliyattan önce verilen özel bir sabunla temizlenmesi gerekir.
  • Tütün kullanımı iyileşmeyi engelleyeceğinden, derin ven trombozu oluşumu ve ameliyat sonrası enfeksiyon kapma riskini arttıracağından, ameliyattan en az bir ay önce tütün ürünleri kullanımı bırakılmalıdır.
  • Aşırı alkol kullanımı anestezi etkilerini olumsuz etkileyebileceğinden azaltılmalı veya bırakılmalıdır.
  • Ameliyattan önceki gece, gece yarısından sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir.

Ameliyat sonrası rehabilitasyon programının daha verimli geçmesini sağlamak, daha iyi sonuç almak ve iyileşme hızını ve dizin fonksiyonel kapasitesini arttırmak için ameliyat öncesi özellikle dizi çevreleyen kasları güçlendirmek çok önemlidir.